Sporten, bewegen en gezonde voeding zijn belangrijke ingrediënten voor het welzijn van kinderen. Het is goed voor de conditie, lichaamsontwikkeling, de hersenen en de omgang met anderen. De voordelen op een rij!

Voor de leerling:
• Leerlingen die gezond zijn, zitten vaak ook lekkerder in hun vel.
• Dat draagt bij aan betere schoolprestaties en het terugdringen van voortijdig schoolverlaten.
• Leerlingen maken sneller een gezonde keuze en hebben daar ook later in hun leven profijt van.

Voor de leraar:
• Aandacht besteden aan een persoonlijk thema als gezondheid, maakt lesgeven voor veel medewerkers interessanter. Ze weten bovendien hoe ze gezondheidsproblemen signaleren en hoe ze daarop kunnen reageren.
• Doordat leerlingen beter in hun vel zitten en minder verzuimen, verloopt het leerproces beter. Dat vraagt minder energie van de leerkracht.
• Een gezonde school draagt bij aan de gezondheid van medewerkers, waardoor het werken plezieriger wordt en het ziekteverzuim daalt. (Bron: de Gezonde School)

Doe de test!

Scholen doen al veel aan gezondheid, maar wat nu precies? De test ‘Hoe gezond is jouw school?’ van de Gezonde School geeft een indicatie van hoe ver je al bent als school en laat zien wat je nog meer kunt doen. Je kunt de test zelf invullen voor je school. Maar je kunt de test ook door anderen laten invullen, bijvoorbeeld door teamleden of samenwerkingspartners. Of je legt hem voor aan ouders en verzorgers of leerlingen. Leg de uitslagen van de test vervolgens bij elkaar en bespreek samen wat je zou kunnen doen om de school (nog) gezonder te maken.

Artikel delen

Ook interessant