Een gezonde leefstijl begint bij kennis en educatie!

Een gezonde leefstijl is voor iedereen essentieel, maar hoe eerder jongeren zich daarvan bewust worden, hoe beter. Een gezonde leefstijl begint bij kennis en educatie.

CORPUS ‘reis door de mens’ laat leerlingen met een hoge plezierfactor de wonderen van het menselijk lichaam ontdekken en maakt hen ervan bewust dat iedereen in de basis hetzelfde is – en toch heel uniek.

Wat gebeurt er eigenlijk in je oor als je luistert naar muziek? Hoe reageert je lichaam op een splinter? En hoe bijzonder is je brein? Als je samen met je leerlingen deze spectaculaire ‘reis door de mens’ maakt, zien, voelen én horen ze hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Het bezoek kan een mooie aftrap zijn om het thema gezondheid binnen de school te introduceren of dit, net als basisschool De Springplank, onderdeel te laten zijn van de reeds bestaande gezonde school-visie.

‘Bewustwording van je eigen lichaam’

CORPUS wil leerlingen op een zintuigprikkelende, leuke en educatieve manier aanzetten tot beweging, motiveren om verantwoord te eten en inspireren om gezond te leven. Bij basisschool De Springplank in Sassenheim neemt het thema gezondheid en educatie een centrale plek in. Als onderdeel daarvan maakte Dorien van Doeveren, directrice van deze basisschool, de ‘reis door de mens’ en bezocht ‘mijn CORPUS‘, het interactieve gedeelte van CORPUS. Dorien: ‘We streven allemaal naar een gezond leven, maar we staan er niet altijd bij stil. Een bezoek aan CORPUS is een bewustwording van je eigen lichaam. Je beseft hoe bijzonder het is en dat we er zuinig op moeten zijn. Het raakte mij om te zien hoe mooi het lichaam is en hoe de kinderen om me heen hier vol verwondering naar keken.’

‘De kers op de gezonde taart!’

Een bezoek aan CORPUS zet aan tot nadenken. Zo wordt in de longen bijvoorbeeld ingegaan op roken zonder een wijzend vingertje, in de baarmoeder wordt nieuw leven besproken en in het interactieve gedeelte wordt onder andere aandacht besteed aan gezonde voeding. ‘Het komt neer op het maken van keuzes’, zegt Dorien. ‘CORPUS laat dat op een goede, grappige en soms ook ontroerende manier zien. Een herkenbaar voorbeeld voor jongeren is bijvoorbeeld de reis door het gehoor. Als het geluid te hard staat, heeft dat effect op je gehoor. En wat voor effect heeft een gehoorbeschadiging eventueel op je toekomst? Je hebt de keuze om de knop zachter te zetten. Je gebit, je botten, je darmen… je gezondheid valt of staat met het maken van keuzes. Dat extra wijntje, niet bewegen… Het zijn de keuzes die je zelf maakt. Je lijf heb je gekregen, wees daar zuinig op. Je hebt soms pech, maar probeer gezond te leven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, daar ben ik me ook van bewust. Goede educatie hierover is daarom erg belangrijk, om juist de goed keuzes te kunnen maken. Daar speelt de basisschool een sleutelrol in, samen met de ouders en het kind natuurlijk. Als je kinderen als onderdeel van die educatie mee naar CORPUS kunt nemen, is dat de kers op de gezonde taart.’

CORPUS streeft naar een samenleving waarin een verantwoorde leefstijl geen keuze, maar vanzelfsprekend is. Het maken van verstandige keuzes vormt de absolute basis van én voor een gezond(er) leven. CORPUS hoopt een steentje bij te dragen aan een gezonde school. We doen het samen!

Artikel delen

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.