Elk uur dag belanden er 500 kinderen op de eerste hulp. Dat is 1 kind per 3 minuten. Een val is daarbij één van de belangrijkste oorzaken.

Vallen is niet erg. Het hoort erbij. Maar ernstig letsel oplopen is onnodig en kan voorkomen worden. Bijvoorbeeld door op school aan de slag te gaan met ‘risicovol spelen’.

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten met de kans op een (kleine) verwonding. Dat stimuleert de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo leren ze inschatten of een handeling/situatie verantwoord is en leren ze bewust risico’s te nemen. Dit leidt tot minder valongevallen én minder letsel. VeiligheidNL heeft ‘Val OK!’ ontwikkeld. Deze gratis methodiek bestaat uit eenvoudige en speelse oefeningen en instructiefilmpjes die je kunt gebruiken in een reguliere (gym)les of kunt inzetten als leuke activiteit. Geen doorlopende leerlijn, maar een laagdrempelige én fun manier om kinderen valvaardigheden aan te leren.

Artikel delen

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.